Pocket diapers, designed to tailor absorbency, are often confused with All-in-one diapers (AIOs) because of their equally waterproof or water resistant exterior fabrics and their ease of use. Though similar, eliminating leaks with all-in-one diapers differs slightly from pocket diapers.

 

Leaks with pocket diapers may have several causes, but the most common solution can be focused on just what makes these diapers so special in the first place – the pocket.

 

Perhaps you need extra absorption?

The pocket in the pocket diaper is where the absorbent insert is placed. If your pocket diapers are leaking, consider adding more inserts or a diaper doubler to help boost absorbency. You can even use prefold diapers your child has outgrown to stuff in the pocket for extra protection or for a heavier wetter.

 

Check pocket diapers for detergent residue

Pocket diapers are primarily made of polyester materials, which make them an easy candidate for detergent build-up. If you suspect that your pocket diapers are leaking due to detergent residue, try to strip wash them by throwing the pocket diapers into a hot wash without any detergent. While the diapers are washing, take a peek inside to see if there are any soap suds. So long as soap suds are appearing during the wash cycle, you need to continue running the diapers through repeat hot washes. Only when the bubbles are gone are your cloth diapers ready to use again. After getting the diapers clean again, strongly consider a new detergent or use less detergent in your wash.

 

Do your baby’s pocket diapers fit poorly?

Pocket diapers with a poor fit, like all other styles of cloth diapers, will leak. If the insert or prefold diaper placed inside the pocket diaper is too small or too narrow, it won’t be able to absorb as much as necessary. If the pocket diaper itself is too big, moisture will escape through the gaps left by the loose fit. If you find the pocket diapers have suddenly started leaking, this may the problem. Measure your baby and move up the next size.

 

Has the waterproof layer started peeling or suffered wear and tear?

Because cloth diapers stand up to rigorous washing regimes, the waterproofing or lamination layer can start peeling or wearing away over time. Bleach and certain chemicals in stain removers can break down this crucial layer, decreasing the life of the pocket diaper, and contributing to leaks, therefore, these agents should not be used when washing cloth diapers. If this is the case, your pocket diaper will likely need to be replaced or worn when maximum dryness is not an issue.

 

A Note About Microfiber Pocket Diaper Inserts

Many pocket style diapers include a microfiber insert to be used along with the pocket diaper. Microfiber is highly susceptible to detergent build up. Because the fibers of this fabric are…well…micro, the channels can easily become clogged with the detergent thus making it harder for the fabric to properly absorb. This is usually the most common reason for pocket diaper leaks. If this is the case, perform what we call a “strip wash”. This basic wash routine consists of repeated washes with plain hot water until all of the detergent has been released. We suggest a maintenance “strip wash” once a week or every three washes without any detergent to ensure they remain free of detergent residue.

Advertisements

All-in-one diapers (AIO) are most usually designed for a trim fit and ultimate convenience, but don’t gain too many merits for maximum absorbency. AIOs are not the same as pocket diapers; leaks with pocket diapers are not unheard of either, but the following troubleshooting ideas are to eliminate leaks with AIO diapers:

 

Use a doubler – Since many AIO diapers do not have as much absorbency as other types of cloth diapers, you can boost absorbency by adding a diaper doubler or insert to the cloth diaper. This should probably be your first step in trying to fix diaper leaks in your AIOs – giving the moisture more places to absorb inside the diaper.

 

Check the all-in-ones fit – If your AIO is too small, there will not be enough diaper to absorb as much as you need absorbed. If the AIO is too big, it will have gaps, which are basically leaks waiting to happen. Don’t be shy about moving up the next size of all-in-one cloth diaper. Measure accurately first to be sure you’re using the right size.

 

Prewash – Most cloth diapers require 3-5 washes prior to use for maximum absorbency. If you haven’t had a chance to prewash your diapers fully, this may be why the diaper is leaking.

 

Cleanse detergent build-up – Detergents, fabric softeners and more can build up a residue in cloth diapers over time causing them to be less absorbent. This is especially true of any cloth diapers with polyester, such as microfiber. If you feel this might be the case with your diapers, you must strip wash them.

 

Throw the cloth diapers into a hot wash without any detergent. Take a peek during the wash cycle. If you see suds, you’re dealing with residue. Keep repeating washings until you don’t see any more suds. Only then will the diapers be clean again, and they will be softer again, too. Once your diapers are cleansed of residue, consider switching detergent brands and/or reducing the amount of detergent you use in each load to prevent the problem from reoccurring.

 

Check waterproofing – The beauty of the all in one cloth diaper is that it comes with a built-in diaper cover. This cover is waterproof or water resistant. If something happens to make the cover less resistant, it will leak. Items such as bleach or enzyme based stain removers can take a serious toll on diaper covers and remove the waterproofing agents. If there is no more waterproofing, there will be leaks. Cleaning items that cause this deterioration should be avoided, of course.

 

Remember again that AIOs are not the same as pocket diapers and leaks with pocket diapers will be dealt with in a slightly different manner including consideration for interior and exterior fabrics as well as the type of inserts used

Diapering At Night?

 

Yes. You can do it. In fact, you can likely make your current daytime diapers work overnight simply by adding doublers, or by using a different cover. There are no hard and fast rules, simply put, all babies are different; some pee a lot at night, some hardly pee at all. You basically increase the absorbency of the diaper until your baby doesn’t leak anymore.

 

Night-time diapering isn’t generally an issue for parents of newborns since most babies will poop 24 hours a day for the first 6-8 weeks. You can’t let your baby sit in poop, so you have to change your baby through the night. When your baby stops pooping at night (praise be!), she will likely still be eating through the night, so you have to make the diaper more absorbent — she may wear it for 10-12 hours. Here are some options:

 

  • add a doubler. Hemp or bamboo doublers are a good choice because they are more absorbent than other fibers. If your baby still leaks, try adding two doublers.
  • use a bamboo or hemp diaper. Same idea as using hemp or bamboo doublers with your regular daytime diaper, but more absorbent overall.
  • use a wool cover instead of a PUL cover. Wool will hold up to 30% of its weight in liquid without feeling wet (seriously, I’m not making it up!). Back in the day, before we had access to the technical fabrics used today, parents relied on wool soakers to contain wet diapers. As an added bonus, wool is very breathable — a great benefit when your baby is wearing a diaper for a 10-12 hour stretch. If you’re going to use wool diaper covers, it’s a good idea to have 2 in rotation –when you wash your wool cover, it will take 1-2 days to dry. Wool covers do have to be washed by hand, but it’s not as scary as it sounds: put the wool cover in a sink with enough warm water to cover it. Add some Eucalan wool wash, and gently squish the wool cover a few times in the water. Drain the water (don’t rinse the cover, you want the lanolin present in the Eucalan to stay in your cover), and gently squeeze out as much water as you can (you can roll the wool cover in a dry towel and sit on it to help draw out the moisture, or you can spin it in your washer.
  • use a pocket diaper overnight. Pocket diapers are essentially two leak-proof materials sandwiched together, so they are a little more forgiving than a traditional diaper/cover combination.
  • You will more than likely need to double-up on inserts — for a moderate wetter, 2 microfiber inserts may do the trick, for a heavy wetter, use a hemp or bamboo insert along with the regular microfiber insert. Be sure to place the microfiber insert on top of the hemp insert, since it’s a fabric that absorbs slowly. Some people feel their children sleep better when wearing a diaper that wicks moisture away (like a pocket diaper), so if you’re worried about your baby’s comfort at night, pocket diapers may be a good option for you.
  • use fleece pants as pyjama bottoms. This is a great extra layer of defense. Similar to a fleece diaper cover, the fleece pants will keep moisture in. The pants won’t feel wet (and cold!), and your baby’s bedsheets won’t get wet (and cold!).

 

The least expensive way to combat night-time diapering is by adding doublers. If baby still leaks, you could add a doubler and use a wool cover, or you could try a bamboo fitted diaper with your regular PUL cover (or a bamboo fitted diaper with a hemp doubler and a wool cover, if you have a super-duper-heavy-wetter!). The combinations are endless!

 

If you’re dealing with a toddler, limiting fluids in advance of bedtime can help reduce the wetting at night, or pottying your toddler before bedtime can also help.

 

Diapering at night can be just as easy as diapering through the day once you hit that sweet spot, I promise. Step away from the disposables and give it a shot!

Use Pocket Diapers with Doubled Inserts

Some pocket diaper inserts can hold up to the task of keeping a heavy-wetting baby dry at night, but other babies require diapers that work double-duty. If pocket diapers are your preferred night-time diaper, try placing two, or even three, inserts into the pocket. If possible, consider using an oversized diaper to make the task of double-stuffing a cloth diaper more feasible.

 


Use Covers, even on All-in-Ones and Pocket Diapers

Even diapers that don’t ordinarily require covers can benefit from a cover at night. If your family uses all-in-ones or pocket diapers for your heavy-wetting baby, try adding PUL diaper covers, like Bummi’s Super Whisper Wraps or Proraps, to your bedtime cloth diapering routine. These covers, used in conjunction with an all-in-one or pocket diaper, are practically bullet-proof.

 

Double or Triple-Layer Prefolds

It may be uncomfortable during the day to layer prefold cloth diapers one on top of the other, but it’s one of the only ways to make them truly leak-proof at night if your baby wets heavily. Try laying two, or, if possible, three diapers and snapping or pinning them as usual, then use a PUL cover to add leak resistance. The result will stop leaks from even the heaviest-wetting cloth diapered baby.

  

Use a Soaker or Added Front

Many cloth diapering outlets and work-at-home-moms make soakers or fronts to add to almost any kind of cloth diaper. These absorbant strips of hemp velour, fleece, or cotton soak up baby’s urine and stop bed-time leaks. They wick moisture away from baby’s body, also possibly preventing diaper rash and other irritations.

FAQs on Cloth Diapering

August 12, 2009

  • Kenapa perlu guna lampin kain?
  • Tak susah ke guna lampin kain?
  • Apakan jenis-jenis lampin kain?
  • Bagaimana cara menggunakan/ menjaga lampin kain?
  • Bagaimana cara membasuh lampin kain?
  • Sabun apa yang boleh digunakan?
  • Berapa jam setiap lampin kain boleh bertahan?
  • Berapa jumlah lampin kain diperlukan?

  

1)                  Kenapa perlu guna lampin kain?

  

Banyak sebab sebenarnya. Secara umum, lampin kain ni baik untuk bayi, bagus untuk persekitaran, boleh jimatkan belanja. Macam mana tu? Ok, jom tengok satu persatu.

 

Baik untuk bayi/ kanak-kanak

 Ok, seperti namanya, lampin kain diperbuat daripada kain, iaitu daripada sumber semualajadi. Jadi, ianya lebih selesa untuk anak kita + tiada sebarang kesan negative untuk mereka. Tiada sebarang bahan kimia atau adhesives yang digunakan seperti yang terkandung di dalam lampin pakai buang. Bahan ini digunakan bertujuan untuk meningkatkan daya serapan, jadi ia boleh menyerap lembapan kulit anak kita. Kulit akan menjadi terlalu kering dan mungkin boleh menyebabkan ruam serta kesan sampingan yang lain.

 

Mengatasi Masalah Ruam Lampin

Ini mungkin tak applicable untuk semua bayi. Tetapi lampin kain yang diperbuat daripada bahan semulajadi seharusnya tidak memberi kesan yang tidak baik untuk kulit bayi. Sekiranya masih terdapat ruam lampin setelah menggunakan lampin kain, mungkin anda boleh melihat kembali sabun yang digunakan, cara basuhan dan tempoh pemakaian lampin kain.

 Tapi, pengalaman saya, ruam anak saya hilang sejak saya menggunakan lampin kain. Saya memang amat bersyukur kerana akhirnya tiada lagi ruam pada anak saya. Dia pun nampak selesa dengan lampin kainnya.

  

Selamatkan Alam Sekitar

 Bayangkan jika setiap keluarga membuang secara purata 10 lampin pakai buang sehari, cuba kira berapa jumlah lampin pakai buang yang dibuang oleh 100 keluarga dalam masa sebulan? 10 x 100 x 30 = 30,000 keping!! Bayangkan berapa jumlah bagi satu Malaysia dan satu dunia!! Jadi, untuk terus menghijaukan bumi kita, penggunaan lampin kain adalah salah satu caranya. Lagi satu cara, jom kita kurangkan penggunaan plastik, pergi shopping guna reusable bag.

 

Berjimat Cermat

 Mari kita lihat berapa kita boleh jimat sekiranya kita menggunakan lampin kain ini dengan pengiraan mudah ini.

 

Lampin Pakai Buang

 

Anggap kita gunakan lampin pakai buang biasa (RM0.50 sekeping) sebanyak 6 keping sehari (biasanya lebih kan?).

 RM0.50 X 6 X 1080 (36 bulan) = RM3,240.00

 

 Lampin Kain

 Untuk lampin kain pula, kita memerlukan sekurang-kurangnya 12 keping jika ingin sepenuhnya menggunakan lampin kain. Jadi anggap kita menggunakan 15 keping yang mana harga puratanya RM45.00

 RM50.00 X 15 = RM750

 

Jumlah penjimatan = RM2,490.00

Banyakkan? Ia sememangnya menjimatkan untuk jangka masa panjang.

  

2)                  Tak susah ke guna lampin kain?

 

Sebenarnya, bila kita menggunakan lampin kain ni, ia seperti kita balik ke asal. Sama seperti orang-orang dahulu menggunakan lampin biasa + cover getah, cuma lampin kain moden ni ditambah baik untuk memudahkan kita. Walaupun begitu, ia masih mengekalkan elemen semulajadi, iaitu menggunakan kain tanpa melibatkan penggunaan bahan-bahan kimia.

 

Menggunaka lampin kain yang perlu dibasuh berbanding menggunakan lampin pakai buang tentulah lebih susah, tetapi ia sangat berbaloi. Lagipun tahap kesusahannya tidaklah sampai membantutkan hasrat ibu-ibu di luar sana untuk terus menggunakannya. Yang penting, lampin kain ini boleh dibasuh menggunakan mesin basuh. Baguskan? Jadi tidaklah susah mana, alah bisa tegal biasa.

 

Cara menggunakan dan membasuh lampin kain ini akan diterangkan dengan lebih lanjut di soalan-soalan seterusnya.

 

 

3)                  Apakah jenis-jenis lampin kain yang ada?

 

Sebenarnya terdapat pelbagai jenis lampin kain moden yang ada di pasaran pada masa ini. Antaranya:

 

a)      Prefolds

 

Berbentuk empat segi yang mana agak menyerupai lampin kain tradisional tetapi lebih tebal dan tidak perlu dilipat (seperti namanya – ia telah sedia terlipat).

 

Lampin kain jenis ini memerlukan pengikat lampin (closure of diaper) dan waterproof outer cover. Biasanya lampin kain ini diikat menggunakan diaper pins atau Snappi fastener.

 

Prefolds lebih tahan untuk jangka masa panjang dan lebih murah berbanding yang lain. Kosnya dalam lingkungan RM90 untuk satu dozen.

 

b)      Fitted Diaper

 

Fitted Diaper lebih menyerupai lampin pakai buang biasa. Ianya fitted dengan elastic di bahagian peha dan pinggang. Ia didatangkan dengan Velcro (pelekat) atau snap (butang).

 

Fitted Diaper tidak kalis air, jadi ia memerlukan diaper cover. Ianya sangat menyerap dan diperbuat daripada pelbagai jenis material contohnya cotton knits, flannel, hemp, terry cloth, sherpa, bamboo, or velour.

 

Terdiri daripada pelbagai saiz (XS, S, M, L) dan ada juga yang menyediakan one-size fitted diaper.

 

 

c)      Pocket Diaper

 

Pocket Diaper dalah lampin kain yang mempunyai poket di mana inserts/ soaker yang bertujuan untuk menyerap cecair kan dimasukkan ke dalam poket ini. Lampin kain jenis ini amat menyerupai lampin pakai buang.

 

Pocket Diaper mempunyai bahagian luar yang kalis air dan bahagian dalam (yang menyentuh kulit bayi) yang sentiasa kering walaupun telah terkena air. Bahagian dalam ini biasanya terdiri daripada microfleece ataupun suedecloth.  Ia juga didatangkan dengan Velcro atau snap.

 

Ianya pilihan yang popular di kalangan ibu-ibu kerana mereka boleh customizekan penggunaan insert megikut keperluan. Ianya juga lebih cepat kering mendangkan diaper dan inserts boleh dibasuh dan dijemur berasingan.

 

Ianya juga didatangkan dalam pelbagai saiz dan juga one-size.

 

 

d)      All-In-One (AIO)

 

Ianya dalah one-piece diapering system, sangat menyamai lampin pakai buang. Inserts/ soaker dijahit sekali dengan diaper dan ianya mempunyai bahagian luar yang kalis air.

 

Didatangkan dengan pelbagai saiz dan juga one-size. Digemari oleh ibu-ibu kerana ianya amat mudah untuk digunakan, tetapi penggunaan jumlah insert tidak boleh dicustomizekan serta agak lambat untuk kering.

 

 

 

4)                  Bagaimana cara menggunakan/ menjaga lampin kain?

 

Buat permulaan ini, saya terangkan cara penggunaan dan penjagaan lampin kain jenis One-size Pocket Diaper dahulu.

 

  • Sebelum menggunakan lampin kain buat pertama kali, diaper dan insert perlu dibasuh beberapa kali tanpa sabun untuk memastikan kebersihannya dan meningkatkan daya serap inserts. Ianya boleh dibasuh menggunakan mesin basuh.
  • Setelah kering, masukkan inserts ke dalam bahagian pocket diaper dengan kemas. Jumlah penggunaan insert bergantung kepada keperluan anak masing-masing. Pastikan insert tersebut diratakan dengan baik.
  • Sekiranya bayi poo poo, buang najis ke dalam toilet bowl dan basuh diaper serta insert menggunakan air untuk membuang kesan najis. Bilas kedua-duanya, perah dan masukkan ke dalam baldi kering (dry pail).
  • Sekiranya bayi kencing, bilas untuk mebuang air kencing, perah dan masukkan ke dalam baldi kering.
  • Apabila diaper di dalam baldi kering telah mencapai jumpah yang diperlukan untuk basuhan (terpulang kepada masing-masing), masukkan ke dalam mesin basuh dan basuh seperti biasa.
  • Pastikan sabun yang digunakan tidak mengandungi pelembut ataupun ejen pemutih. Penggunaan sabun mandi juga adalah amat tidak digalakkan.
  • Selepas dibasuh, diaper dan inserts boleh dijemur di dalam rumah (paling baik di ruang khas yang tidak terbuka) atau di luar rumah (di bawah matahari). Diaper akan megambil masa dalam setengah hari untuk kering manakala inserts akan mengambil masa labih lama, lebih kurang seharian untuk betul-betul kering.

 

 

5)                  Bagaimana cara membasuh lampin kain?

 

Sebenarnya terdapat dua cara basuhan lampin kain ini iaitu:

 

Wet Pail

 

Lampin kain (bersama inserts) yang telah digunakan direndam di dalam baldi (biasanya dengan baking soda) sehingga tiba waktu basuhan. Apabila tiba waktu basuhan, air rendaman dibuang dan lampin kain dimasukkan ke dalam mesin basuh untuk dibasuh. Cara ini tidak begitu popular memandangkan ia mewujudkan masalah ’berbau’ pada lampin kain tersebut.

 

Dry Pail

 

Lampin kain yang telah terkena najis dibersihkan dengan membuang najis ke dalam lubang tandas dan dicuci menggunakan air untuk menghilangkan kesan kotoran. Ianya kemudian dibilas, diperah dan dimasukkan ke dalam dry pail. Lampin kain yang hanya terkena air kencing dibilas, diperah dan dimasukkan ke dalam dry pail. Untuk menghilangkan kesan bau, taburkan sedikit baking soda ke atas lampin kain tadi. Apabila tiba masa basuhan, semua lampin kain di dalam dry pail tadi dimasukkan ke dalam mesin basuh. Adalah dinasihatkan supaya lampin kain di dalam dry pail tidak dibiarkan terlalu lama sebelum dibasuh.

 

 

6)                  Sabun apa yang boleh digunakan?

 

Pastikan sabun yang digunakan adalah sabun yang sesuai untuk bayi serta tidak mengandungi sebarang ejen pelembut. Ejen pelembut ini boleh menyebabkan detergent buil-up yang akan menjejaskan kadar penyerapan lampin/ inserts. Pastikan juga sabun yang digunakan tidak mengandungi ejen pemutih (chlorine bleach). Sabun mandi juga tidak sesuai digunakan untuk membasuh lampin kain kerana ia akan meninggalkan lebihan pada lampin/ inserts yang mana boleh menjejaskan kadar serapan.

 

Adalah disarankan untuk menggunakan sabun pada kadar yang sedikit bagi memastikan ianya tidak menjejaskan kadar serapan lampin/ inserts.

 

Baking soda adalah bahan semulajadi yang berkesan untuk memutihkan lampin kain anda.

 

Sekiranya selepas basuhan, lampin kain tidak berbau fresh dan masih kurang bersih, basuh semula lampin kain tersebut untuk memastikan ianya benar-benar bersih  supaya ia tidak memberi kesan kepada kulit bayi anda.

 

 

7)                  Berapa jam setiap lampin kain boleh bertahan?

 

Ianya bergantung sama ada anak anda seorang yang ’heavy water’ atau tidak. Bagi pemakaian waktu siang, bagi bayi yang heavy water, adalah disarankan untuk menggunakan 2 inserts yang mana boleh bertahan dalam 3 hingga 5 jam. Bagi yang tidak heavy water, penggunaan 1 insert mungkin memadai bagi tempoh yang sama.

 

Bagi pemakaian pada waktu malam, adalah disarankan untuk memakai 2 atau 3 inserts bagi tempoh 6 hingga 8 jam. Walaubagaimanapun, bagi anak yang masih mempunyai masalah kebocoran, langkah berikut mungkin boleh diambil:

 

  • Menggunakan insert jenis hemp atau bamboo
  • Menggunakan fitted diaper yang mana ia perlu dipakai bersama diaper cover
  • Memastikan inserts yang digunakan benar-benar menyerap yang mana basuhan menggunakan hot water boleh dibuat untuk mengembalikan kadar serapan inserts
  • Memastikan diaper dipakai dengan kemas dan inserts juga dimasukkan dengan kemas
  •  

 

8)                  Berapa jumlah lampin kain diperlukan?

 

Bagi ibu-ibu yang ingin menggunakan lampin kain sepenuhnya, adalah disarankan untuk mempunyai sekurang-kurangnya 12 keping lampin kain. Penggunaan lampin kain yang lebih banyak boleh memastikan lampin kain tersebut tahan lebih lama dan lambat ’worn out’.

More Washing Tips

August 4, 2009

WHAT DETERGENTS OR CLEANING AGENTS SHOULD I USE TO CLEAN MY CLOTH DIAPERS?

Stick with fragrance free detergents. For babies with sensitive skin Diaper Pin recommends All Free Clear. Be sure to avoid detergents with whitening enzymes such as Fabricare: Arm and Hammer Advanced Detergent Action.

Do not use Borox or bleach. Both of these products are harsh on cloth diapers. They will break down their fibers and reduce their life. Also, they are rough against your baby’s skin.

Avoid washing cloth diapers with soap products since repeated washing with soap creates a waxy build-up that reduces the aborbancy of cloth diapers. Contrary to what some cloth diapering parents believe, Dreft and Ivory do not fall under the soap category. They are both detergents. Ivory Snow used to be sold in the form of soap but was changed to a detergent in 1993.

 

REMOVING URINE SMELL

 
Include baking soda when washing or soaking your cloth diapers.

If you use baking soda in the wash or soak, make sure to use vinegar in the rinse, This will help restore the pH of the cloth diapers. Otherwise your baby may end up with diaper rash.

According to Vicki Lansky author of Baking Soda : Over 500 Fabulous, Fun and Frugal Uses You’ve Probably Never Thought of, baking soda works with liquid detergents to whiten and brighten laundry. It does not boost powder detergents.

 

VINEGAR IN THE WASH

 
Many parents have complained that using vinegar in the wash leaves their diapers remaining smelly. Actually it is more effective to use baking soda in the wash and add vinegar to the rinse.

Hint: Consider using vinegar in the rinse cycle of all your laundry, not just the diapers load. Also consider buying distilled white vinegar by the gallon for general household cleaning.

 

WET PAIL AND DRY PAIL METHODS

 
There are 3 basic methods for storing wet and soiled cloth diapers, wet pail, dry pail and wet/dry pail.

  • Dry pail. All cloth diapers are placed in a covered pail. Sprinkle baking soda to control the odors.
  • Wet pail. All cloth diapers are placed in a pail half filled with water. Make sure this pail is covered to prevent infant drowing.

The Diaper Pin preferred method is the dry pail method. We used to use the wet pail system (for dirty diapers only), but it was messy and unwieldy. Now we simply dunk dirty diapers (and swish if necessary) in the toilet bowl before tossing in the dry pail. We keep our diaper pail in the bathroom. Much easier! 

This article is taken from http://www.diaperpin.com/howto.asp 

 

 

     

       

     

     

    The most common cause of diaper leakage is the diaper – not the cover. It is the responsibility of the diaper to absorb all wetness and hold it until a diaper change can occur. Covers are not really intended to act as a second diaper – covers are meant to keep the diaper wetness from spreading to the outside and that’s it. Wool covers, adequately lanolin zed, are an exception – wool actually absorbs and holds a significant amount of moisture before it begins to wick wetness to the outside.

     

    The number one cause of diaper leaks, in my opinion, is an inadequate diaper. If your child can wet enough to get a diaper to leak in a 3 hour period, then you probably need more absorbency. Rather than buying new diapers, try boosting the current absorbency of the ones you have by adding diaper doublers or soakers. Diaper doublers and diaper soakers are one and the same thing – fabric inserts that you lay inside a diaper to increase the diaper’s absorbency. I personally prefer thinner doublers made from super absorbent hemp or micro-fleece and will use one of these during the day, two for naps, and up to 4 at night or for long car trips. Other people prefer using a thicker, more absorbent doublers at all times. There is no right or wrong way to use a doubler – what ever works for you is what is right for you.

     

    Do you have leakage problems when a diaper is mostly dry? Then perhaps your child has a very strong urine stream and literally blasts through the diaper – the challenge we have with our son. Adding an extra layer inside the diaper and perhaps doubling that layer in front for boys and towards the bottoms of the diaper for girls can slow down the urine stream enough so that the diaper has a chance to absorb it.

      

    Does your diaper seem to repel moisture rather than absorb it? Brand new cotton and hemp diapers require several washings to remove natural plant oils before they become absorbent. Try shaking a few drops of water on your diapers – does the water bead up on the surface or get instantly absorbed? If the water droplets bead up then your diapers need a few more washings in hot or warm water using detergent.

     

    Are your diapers not new but still seem to repel moisture? Then check your detergent to see if it contains fabric softeners. Fabric softeners work by coating fabric fibers – and this coating can greatly decrease absorbency. Avoid using softening sheets in your dryer for the same reason.

     

    Is your baby a newborn? Newborns are notoriously challenging to diaper. Why? Because a newborn baby’s digestive system is immature at birth and produces lots of gas. Gas pushes any bowel movements out with great force – and blowouts can happen through the leg openings, up the front of the diaper, and more commonly, up the back of the diaper. Newborn blowouts are rarely caused by inadequate diaper absorbency because newborn bladders are small and emptied frequently. A diaper with gentle elastic around the legs and at the back of the diaper waist can be very effective at helping to control newborn blowouts.

     

    Is wetness happening around mostly around the legs? Check to make sure that all parts of your diaper are completely tucked inside the cover. Even a teensy bit of diaper fabric sticking outside of the cover can cause a surprising amount of urine to wick out quite quickly.

     

    If you still get wicking at the legs, the next step is to check your cover. Do the cover leg openings fit your child’s thighs snuggly without leaving red marks? Are there signs of peeling or disintegrating waterproofing on the inside of the cover? Does the cover have a fabric binding or cotton thread that might be wicking? Has the cover been washed using bleach, non-oxygen bleach, or similar wash additives that are known to damage waterproofing? Has the cover exhausted its normal useful life span and need replacing? If the cover is wool, does it need to be relanolinized? If the cover is windbloc fleece, has the waterproofing worn off?

     

    Leaks and blowouts happen – but the good news is that tend to happen less and less as your child grows and as you develop hands-on expertise using your cloth diapering system. The challenges definitely shift and change with different stages in your child’s development but using the above ideas, suggestions, and troubleshooting steps can help you handle new challenges with ease and expertise.

    This article is taken from http://www.diaperpin.com