Bagaimana Hendak Menjaga Cloth Diaper?

June 30, 2009

Apa yang saya kongsikan ini adalah berdasarkan pengalaman sendiri, pengalaman kawan-kawan yang turut menggunakan CD dan pembacaan artikel-artikel yang sekarang semakin banyak tentang CD.

– Mula-mula, make sure sebelum guna CD tu, basuh dulu tanpa sabun. Basuh 2 atau 3 kali pun tak pe. Tujuannya pertama of course nak make sure CD tu bersih (macam kalau kita beli baju untuk anak, mesti basuh dulu kan) & kedua sebab nak make sure inserts tu akan lebih menyerap.

– Lepas guna, kalau boleh terus bilas dan letakkan dalam dry pail (kalau tak nak terus basuh). Kurangkan merendam insert.

– Kalau basuh guna mesin basuh, better kalau guna laundry bag. Make sure jugak letak kat laundry tab (pelekat kat hujung diaper tu dilekatkan), so tak dela pelekat tu melekat-lekat kat tempat lain.

–  Make sure guna sabun yang tak de softener. Jangan guna sabun mandi as well.

– Kalau inserts ada masalah leaking, cuba basuh tanpa sabun 2 atau 3 kali untuk tingkatkan daya serapan.

– Kalau ada masalah kekuningan pada inserts, cuba jemur di bawah matahari. Insyaallah hilang.

Actually, kalau nak tahu berapa lama CD ni boleh tahan, agak susah nak jawab sebab depends on macam mana kita jaga. Macam baju jugak, kalau jaga cermat, insyaallah still nampak baru.

Apapun, SELAMAT BERCLOTH DIAPER YA!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: